Проповідь на п’яту неділю Великого Посту

Тільки два тижня відділяють нас від величного та радісного празнику – Христового Воскресіння. Сьогоднішнє недільне євангельське читання описує нам Христову розмову з учнями. В цій бесіді Ісус говорить Своїм найближчим друзям про майбутні страждання та Воскресіння.

«Оце йдемо в Єрусалим, і Син Чоловічий буде виданий первосвященикам та книжникам, і засудять його на смерть, і видадуть його поганам; і насміхатимуться з нього, плюватимуть на нього, бичуватимуть його й уб’ють, він же по трьох днях воскресне» (Мк. 10:33-34).

Тоді апостоли не приділили уваги цим Христовим словам, не зрозуміли їхнього сенсу. Одні, «ідучи за ним, страхалися» (Мк. 10:32), інші прохали Його дати їм сісти «один праворуч, другий ліворуч» (Мк. 10:37), коли прийде Його «слава». Тут Христос ще раз говорить до них, що Він «… прийшов не на те, щоб йому служити, лише щоб служити й віддати своє життя як викуп за багатьох» (Мк. 10:45)

Ця розмова відбувалася дорогою в Єрусалим, «Ісус ішов перед ними» (Мк. 10:32). Христос завжди йде попереду, закликаючи кожного із нас іти за Ним. У часі Великого Посту ми постійно чуємо Його слова: «Іди за Мною» (Ів. 1:43), «Візьми свого хреста та йди за Мною» (Мк. 8:34).

І приклад цього ми бачимо у житті преподобної Марії Єгипетської, пам’ять якої, у цей недільний день, наша Церква згадує. Всім нам відоме її гріховне життя в Олександрії. Вона, заради тілесної розпусти, відправляється в Єрусалим, але біля входу у храм Гробу Господнього її невідома сила не впускає всередину. Від тоді розпочинається її нелегкий покаянний шлях. Грішниця розуміє свою велику гріховність і щиро молиться перед іконою Божої Матері, прохаючи дати їй шанс увійти всередину храму, щоби поклонитися чесному й животворящому Христовому хресту. З почуттям глибинного покаяння вона йде у пустиню, де 47 років перебуває у великій та жахливій боротьбі зі своїми пристрастями. Проте вінець слави її надзвичайно великий – вона отримує прощення і осягає великої святості.

Велику силу духу виявила ця жінка, даючи нам приклад щирого покаяння та молитви. Вона залишила усе – друзів, веселощі, задоволення, заради Христа. Наприкінці свого життя вона розказала преподобного Зосимі, як боролася зі своїми гріховними пристрастями. «Коли я їла, то мріяла про вино та м’ясо, які колись куштувала в Єгипті; мені хотілося випити улюбленого вина. Живши у світі, я багато пила вина, а тут, у пустині, навіть води не мала. Я знемагала від спраги. Іноді у мене виникало бажання співати пісень, до яких я була звикла, і тоді я проливала сльози покаяння…».

Дорогі брати та сестри, у житті кожного із нас знайдеться чимало гріховного та пристрасного. Проте ми маємо наслідувати приклади святих чоловіків та жінок, як були такими ж грішними, як і кожен із нас, але щирими молитвами та покаянням отримали прощення та здобули святість.

Перед нами ще два тижні Великого посту. І в цей час ми маємо встигнути покаятися та визнати усі свої гріхи у Святій Тайні Сповіді, щоби з чистим серцем та душею зустріти Христове Воскресіння. В цей час нам так важливо керувати своїми почуттями, обмежити свої потреби, виявити стриманість, перепросити ближніх, полюбити Бога та розпочати жити Його заповідями.

В цей час Великого посту ми можемо поділитися своєю любов’ю, співчуттям та милосердям із тими, хто поруч нас. Особливо із людьми, які втратили своїх близьких, дітей, домівки, втікаючи від жахіть війни. Вони  потребують нашої підтримки, нашого співчуття, нашої турботи та любові.

Ми очікуємо на Христове Воскресіння, але Його неможливо зустріти, коли ми не любитимемо й не допомагатимемо нашим ближнім. Коли ми не позбудемося осудження, заздрості, брехні, очорнення та інших пристрастей.

Христос іде на добровільні страждання заради спасіння кожного із нас. І ми, подібно до Марії Єгипетської, повинні задуматися, а чи теперішнє наше життя відповідає званню християнина – учня та послідовника Христа?

Якщо – ні, то поспішаймо очистити свої душі від гріхів та пристрастей. І, за прикладом Марії Єгипетської, щиро каймося та палко молімося, щоби отримати у майбутньому вінець слави та святості.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.