Ісус бажає взяти всі наші негаразди і перетворити у Свою перемогу

Ще на початку Святого Письма Гедеон запитує: «… коли ж Господь з нами, так чого ж усе це скоїлося з нами? І де всі його чудеса, що про них нам наші батьки оповідали…» (Суд. 6:13). З того часу минуло багато століть, проте і сьогодні чимало людей також роздумують над цим питання, що і мужній Гедеон.

Наша молитва перетворилася на порожній звук і стала такою важкою. Віра, надія та любов до Бога тихим, пригніченим гулом відображаються у наших серцях. Нам так важливо побачити те, що Господь робить.

Біда сучасної людини полягає в тому, що вона аж занадто сильно залежить від інформації, більша часина якої, на жаль, доволі неприємна. Шум та гамір сучасної культури заглушив шепіт Святого Духа. Новини притягують нашу увагу більше, аніж Слово Боже. Вся ця суєтність та марнота, котру ми колись вважали віддаленою від нас, заполонила весь наш внутрішній світ. Постійні переживання, страхи, невпевненість, розчарування – стали постійними друзями у нашому житті. Все навколо нас перевернулося.

І це питання, котре Гедеон поставив багато століть назад, залишається і надалі актуальним та щирим. Хоча це питання доволі неприємне. У Гедеона було достатньо сміливості, щоби в голос запитати те, що турбує кожного із нас: «Де ж Бог, в Якого ми віримо?».

Довіра до Бога у Гедеона була розхитана різними випробуваннями та труднощами, котрі він та його народ переживали. Свідчення минулих поколінь про Боже милосердя та любов здавалися йому казками. Гедеон втратив впевненість у Божу допомогу. І почав скептично відноситися до того, що Бог взагалі колись з’являвся. Він змирився зі своїм важким життям і розпочав жити страхом перед ворогом, очікуючи наступного нападу та погрому. Все його життя перетворилося на існування з моментами очікування наступної атаки.

Гедеон продовжував жити у страху, переховуючись від ворога, в очікуванні чергової неприємності, коли його викриють. Що ж робить Господь? А Він робить те, чого ніхто не очікував. Замість того, щоби засоромити через сумніви та страхи Свого сина, Бог приходить до Гедеона і розкриває його ідентичність. Господь дає йому завдання з небес.

Бог з’являється в тому місці, де переховується Гедеон. Він звертається до нього з такими могутніми словами: «Господь з тобою, хоробрий чоловіче!» (Суд. 6:12). Потім Він повідомляє Гедеона, що дає йому можливість стати тим,  кого Бог використає, щоби змінити хід історії Ізраїлю. Він каже: «Іди в оцій твоїй силі. Ти врятуєш Ізраїля від руки мідіян. Знай, я тебе посилаю!» (Суд. 6:14).

Звичайно, Гедеон починає виправдовуватися: «Мій Владико любий! Чим же я вирятую Ізраїля? Родина моя найостанніша в Манассії, та й я найменший у домі мого батька» (Суд. 6:16). І Господь далі провадить його: «Я буду з тобою…» (Суд. 6:17).

Це і є відповідь на питання, яке віддавна турбувало не тільки Гедеона, але і усіх нас. Не біймося нічого, бо Господь буде з нами.

І що ж ми дальше побачимо? Життя Гедеона кардинально змінюється. Бог вторить з ним неймовірні речі. І тут ми бачимо його духовну еволюцію. Господь завжди є терпеливим до Гедеона у всіх його чисельних проханнях та перевірках. Адже він бажає переконатися у тому, що Господь покликав саме його. І Господь приводить його на війну. І робить його тим, ким він є насправді. Бог розкриває ідентичність Гедеона, а потім веде його, крок за кроком, до втілення Своєї волі.

У Бозі нічого не змінилося: Він так само чинить з кожним із нас. Він закликає нас, особливо в ті періоди життя, коли здається, що все руйнується, користуватися Його милосердям та допомогою. І, де б ми не знаходилися, в якому укриттю не перебували, Він виведе нас і помістить туди, де нам слід бути. Ніхто в часи Гедеона не міг подумати, що саме він – той могутній чоловік, котрий спасе Ізраїль. Ніхто, окрім Господа, Котрий не мав жодних сумнівів щодо його особи.

Гедеон був героєм, якого вибрав Господь. Проте він цього не розумів і не відчував. Він протестує проти цього. Він просить Бога показати чудо у доказ його місії. Бог не відвертається від нього, коли він не відразу відповідає і погоджується із Божою волею. Він просто показує Гедеону єдине, в що потрібно вірити: «Я буду з тобою…».

І цього було достатньо для Гедеона, щоби послухатися Господа і виконати Його волю. Цього достатньо і кожному із нас.

Фото ілюстративне – www.freepik.com

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *