Формальні Християни – вороги Христового хреста

«Вороги хреста». Ці слова апостол Павло використовує до Церкви в Филипах. Про кого він говорить? Можливо, про фарисеїв тих часів, котрі прагнули побачити Христа прибитим до Голгофського хреста? Чи про невірних? Чи про формальних християн?

«Наслідуйте мене, брати, і вважайте на тих, що поводяться так, згідно із зразком, який ви маєте в нас. Багато ж є тих, що про них я часто говорив вам та й тепер з плачем говорю, які поводяться як вороги Христового хреста. їхній кінець – погибель, їхній бог -черево, їхня слава – у їхній ганьбі, вони думають тільки про земні речі. Бо наше громадянство в небі, звідки і Спасителя очікуємо, Господа Ісуса Христа» (Фил. 3:17-20).

Хто ж ці вороги? «Ворог» – досить сильне твердження. Це грецьке слово «ехтрос» означає «ворожий, ненависний», також «ворожнечу людини з Богом внаслідок гріха».

Іван Золотоустий наголошує: «Павло плаче за тими, над котрими інші насміхаються. Його співчуття щире, його турбота глибока. Апостол тут говорить не про юдеїв, а саме про формальних християн, котрі використовуюь свою свободу для приховання розпущеності. Такими і є вороги хреста. Вони ненавидять самовідречення, вони не візьмуть свого хреста. Своїм гріховним життям вони збубно впливають на релігію хреста».

Небезпека формального християнства.

Хто такий формальний християнин? Це християнин тільки за назвою. В таких людей немає справжніх взаємовідносин із Богом. Вони не читають Біблію, живуть у гріхах, не відчуваючи осудження, не відвідують Храму Божого, прагнуть догодити та служити цінностям цього світу.

Апостол Яків писав: «Перелюбники! Хіба не знаєте, що дружба світу цього – то ворожнеча проти Бога? Хто, отже, хоче бути приятелем світу, той стає ворогом Божим» (Як. 4:4). Апостол Іван також висвітлює цю тему: «Не любіть світу, ні того, що у світі. Коли хтось любить світ, в того немає любови Отця; бо все, що у світі, – пожадливість тіла, пожадливість очей і гординя життя, – не від Отця, а від світу» (І Ів. 2:15-16).

Апостол Павло застерігає кожного із нас: «Досліджуйте самих себе, чи ви у вірі; випробовуйте самих себе. Хіба не знаєте самі по собі, що Ісус Христос у вас перебуває? Хіба ви не випробувані?» (ІІ Кор. 13:5).

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *