Як сатана спокушає Божий народ

Нашіптування до зла, спокуси та гріхи, були розповсюджені впродовж всієї історії з часу падіння людини. Той факт, що ми постійно бачимо різноманітні зваблювання, не повинні нас дивувати. Адже ворог націлений знищити тих людей, котрим ми довіряємо, щоби розбити віру інших: «Я вдарю пастуха, і розбіжаться вівці. Я на малих поверну мою руку» (Зах. 13:7).

Святе Письмо застерігає нас від таких видів спокус сатани:

Відхід від правдивого Євангелія. Апостол Павло попереджає: «Дух виразно каже, що за останніх часів деякі відступлять від віри і пристануть до духів обманних і навчань бісівських; зведені лицемірними брехунами з таврованим сумлінням» (І Тим. 4:1-2). У світі так багато різноманітних релігій, котрі ваблять людей своїми вченнями. Зазвичай, ці вчення підтасовуються до потреб людей, видаючи за правдиві та добрі.

Відхід від Божої волі. Єва також ходила з Богом, спілкувалася з Ним, перебувала у Його любові. Проте змій так легко звів її, примусив думати, що Бог щось краще сховав від них. Ця історія вчить нас не допускати, щоби якийсь голос лунав в нашому житті голосніше, аніж голос Бога.

Спокуса красою. Апостол Павло говорить, що «Адам не був зведений, жінка ж, зведена, завинила» (І Тим. 2:14). Цей уривок показує нам, що Адам навмисно не послухав Бога. Причина доволі банальна: він спокусився красою своєї дружини. В Біблії знаходимо чимало таких історій: сильного Самсона, якого спокусила Даліла; царя Давида, який був зачарований красою Версавії, що привело його до гріха перелюбу та вбивства. Ми повинні завжди пам’ятати ці приклади, щоби вміти відштовхувати від себе сатану.

Спокуса через владу. Лідер ніколи не повинен переходити через межу своїх повноважень. Має уважно ставитися до своїх працівників, клопотатися про їх добробут. Ніколи не вимагати чогось більшого, особливо коли це стосується пристойності людини. Диявол також був спокушений владою, що привело до гордості та бунту проти Бога. А, як багато людей, отримавши владу, забувають ким були до цього часу.

Спокуса через лжепророків. Апостол Петро застерігає Церкву від появи нових лжепророків, котрі будуть використовувати свій дар на шкоду людям. В наш час так багато різних «пророків», котрі використовують свій «дар», заманюючи у свої сіті людей, а згодом вимагають винагород. Ісус сказав, що ми зможемо розрізнити лжепророків через їхні плоди, а не дари.

 Спокуси через неправдиві знаки та чуда. Святе Письмо вчить нас, що буде багато у світі неправдивих знаків та чудес, щоби ті, хто не любить істину, спокусилися. Мойсей попереджає народ Ізраїлю не йти за пророком, котрий показав знаки та чуда, бо вони суперечать Богові. Кожен наш день наповнений чудами та знаками Божими, котрі допомагають нам ставати кращими. Потрібно тільки побачити та прийняти їх, а не шукати оманливих чудес, котрі перемінять наше життя відразу.

Спокуса хорошого життя. Апостола Павло попереджає усіх нас, щоби ми не жили для багатства: «Бо корінь усього лиха – грошолюбство, до якого деякі вдавшися, від віри відбились і прошили себе численними болями» (І Тим. 6:10). І дальше він продовжує попереджати, що не слід надіятися на багатство, а тільки на Бога, котрий подає нам безмежні Свої блага: «Багатим у цьому світі накажи, щоб не неслись думками вгору та не надіялися на нетривке багатство, лише – на Бога, який щедро дає нам усього для вжитку» (І Тим. 6:17).

На жаль, спокуса грошима та безтурботним життям наскільки великі, що навіть біблійний юнак вибрав багатство і не пішов слідом за Христом. Тоді Христос сказав: «Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, аніж багатому ввійти в Царство Боже» (Мр. 10:25).

Обминаймо спокуси, відкидаймо нашіптування сатани та простуймо за Христом у Царство Небесне.

Фото ілюстративне, створене:Ryan McGuireдля сайту Pixabay

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *