Він не мертвий…

«Коли ж вони налякались і схилили до землі обличчя, ті до них сказали: «Чому шукаєте живого між мертвими Його нема тут: він воскрес. Пригадайте собі, як промовляв до вас, коли ще був у Галилеї» (Лк. 24:5-6).

Люди, котрі бачили воскреслого Христа на власні очі, котрі могли торкатися Його, говорити з Ним, перебувати поруч, до кінця своїх днів говорили про Його славне воскресіння. Вони проповідували силу розп’яття та відкуплення – стрижень нашої християнської віри.

Твердження апостолів про смерть Ісуса ставало все більш суперечливим, але переслідування та гоніння вони отримували не за новину про Його смерть, а за те, що відбувалося після неї. Проповіді, які ми знаходимо в книзі Діянь Апостолів, наповнені темою воскресіння та його значення для послідовників Христа. Так мало тих, хто сумнівається у смерті Ісуса, але так багато тих, хто відмовляється вірити у те, що через три дні Він воскрес.

Найбільшим каменем спотикання стала порожня гробниця і камінь, який стояв осторонь, відкривши вхід до неї, засвідчивши воскресіння Христа.

Ісус не мертвий. Він вийшов із гробниці, перемігши смерть та зруйнувавши диявольську силу та владу. Більше як дві тисячі років новина про Його воскресіння і дальше лунає по цілому світі, даючи нам надію на вічне життя.

Бог переміг смерть для нас.

Сатана вступив у змову з Юдою, Пилатом та юдейськими релігійними лідерами, щоби вбити «Творця життя, але Бог воскресив з Його мертвих» (Діян. 3:15). «Бог воскресив Його, порвавши пута смерті, бо неможливо було, щоб вона держала Його в своїй владі» (Діян. 2:24)

Воскресіння Ісуса доказує, що Він переміг смерть. Ісус став «первородним з мертвих» (Кол. 1:18). Коли ж є перший, то багато інших підуть за Ним.

Бог дарує всі Свої обітниці нам.

Воскресіння Ісуса доказує, що всі Божі обітниці сповнилися. «І ми свідки всього того, що він чинив у краю Юдейськім та в Єрусалимі; його вони, повісивши на дереві, убили. Того Бог на третій день воскресив і дав йому з’явитись, не всьому народові, але вибраним Богом свідкам, нам, що з ним їли й пили після того, як він воскрес із мертвих. І він нам повелів проповідувати народові і свідчити, що то він призначений Богом суддя живих і мертвих. Йому свідчать усі пророки, що кожен, хто вірує в нього, через його ім’я одержує відпущення гріхів» (Діян. 10:39-43). Обіцянки видавалися дуже добрими, поки Господь не воскресив Ісуса із мертвих. Те, що стало неможливим для людини, стало можливим для Бога

Бог буде судити кожен наш гріх.

«Та, не зважаючи на ті часи незнання, Бог тепер усюди звіщає людям, щоб усі каялися, бо він настановив день, коли він буде судити світ по справедливості, через чоловіка, якого він призначив і всім дав поруку, воскресивши його з мертвих» (Діян. 17:30-31).

Воскресіння Ісуса доказує, що наближається той день, коли Він буде судити кожен гріх. Чи тоді запанує справедливість? Чи будемо ми запроторені в ад, у вічні муки? Все це залежить від нашого теперішнього життя. Воскресивши Христа із мертвих, Господь показує нам, що всякий гріх буде покараний. Якщо ж ми будемо жити з Христом, то «нема, отже, тепер ніякого засуду для тих, що в Христі Ісусі» (Рим. 8:1)

Бог відновить справедливість та правду.

«Тож покайтеся і наверніться, щоб ваші гріхи були стерті; і щоб так прийшли від Господа часи відпочинку, і він прислав призначеного вам Христа Ісуса. Треба було, щоб його прийняло небо аж до часу відновлення усього, про що Бог споконвіку говорив устами своїх святих пророків» (Діян. 3:19-21).

Воскресіння Ісуса доказує, що Він розставить все на свої місця. Празник Пасхи – це розуміння того, що наша надія жива, бо живий Христос. Наближається той день, коли світ буде очищений від гріха. Сьогодні ж день, коли ми маємо зупинитися біля порожнього гробу, щоби задуматися, що цей день таки прийде.

Бог може звільнити нас від ланцюгів гріха.

Апостол Петро зцілив хворого від народження чоловіка. Він закликає його іти в ім’я Ісуса Христа, Котрий зцілює. Після цього надійшли релігійні лідери, щоби арештувати Петра та Івана: «…надійшли священики, наставник храму й садукеї, незадоволені тим, що вони народ навчають та звіщають в Ісусі воскресіння мертвих» (Діян. 4:2). Заарештований апостол Петро сміливо проголошує: «Нехай буде відомо всім і всьому народові ізраїльському, що ім’ям Ісуса Христа Назарянина, якого ви розіп’яли, а якого Бог воскресив з мертвих, – ним цей стоїть здоровий перед вами. Він – отой камінь, яким ви, будівничі, знехтували і який став головним на розі. І нема ні в кому іншому спасіння, бо й імені немає іншого під небом, що було дане людям, яким ми маємо спастися» (Діян. 4:10-12).

Воскресіння Ісуса додає надії, що ми можемо бути врятовані від наших гріхів. Адже ми не заслужили спасіння, і ніколи не зможемо досягнути його самостійно. Якщо б Христос не воскрес, то наша надія залишилася б з Ним у гробі. Він не мертвий, тому і в нас є надія на спасіння та вічне життя.

«Христос помер, воскрес та визволив нас на те, щоб ми були свобідні» (Гал. 5:1).

Бог спасе всіх людей по світу.

Ісус був тим обіцяним Месією для ізраїльського народу, але Він помер та воскрес заради всіх нас. «Я по цей день стою і свідчу малим і великим, нічого не кажучи, крім того, що Мойсей і пророки говорили, що має наступити: що Христос має страждати, і що він перший, воскресши з мертвих, має проповідувати світло народові й поганам» (Діян. 26:22-23).

Воскресіння Ісуса доказує, що Бог спасає людей із цілого світу. Його крові достатньо, щоби визволити людей із всякого коліна та роду. Його смерть мирить нас не тільки із Богом, але один з одним, долаючи всі межі та перешкоди.

Жодне зло не може перекреслити Божих планів щодо нас.

Смерть Ісуса виглядала як велика поразка Божого народу. Замість того, щоби зійти на трон, царювати, знищити всіх ворогів, обіцяний Цар був принижений та розіп’ятий. В ту мить, коли здавалося, що перемагає зло, Бог все тримав у Своїх руках, щоби здійснити найбільшу перемогу.

«Ісуса Назарянина, якого Бог засвідчив серед вас силою, чудами і знаками, що їх Бог зробив між вами через нього, як ви самі знаєте, – отого Ісуса, згідно з визначеною постановою і передбаченням Божим, ви видали і вбили руками беззаконних, прибивши до хреста; його Бог воскресив, порвавши пута смерті, бо неможливо було, щоб вона держала його в своїй владі» (Діян. 2:22-24).

Воскресіння Ісуса доказує, що Бог царює навіть над найжахливішим злом у світі. Він з любов’ю до нас завжди повертає хід історії, щоби спасти та виправити нас. Воскресивши Свого Сина, Господь вказує нам, що ніколи не покине нас і завжди буде турбуватися про нас, бо ми – Його дочки та сини, відкуплені великою ціною.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *