Проповідь на свято Усікновення чесної голови Івана Хрестителя

Cьогодні ми у великій скорботі вшановує пам’ять Івана Хрестителя, Предтечі Господнього. Як сказав Сам Ісус Христос у момент Свого Хрещення, що Іван Хреститель є найбільший із народженими жінками у цьому світі.

Бо саме у ньому ми бачимо приклад великого смирення та щирої відданості Богові. За своє благочестиве життя він удостоївся торкнутися глави Самого Божого Сина і хрестити Його у Йорданських водах.

Сьогодні, читаючи Євангеліє, ми із вами переносимося у ту страшну мить, коли у великих муках закінчив своє життя у цьому земному світі Іван Хреститель. Чому так відбулося? Заглядаючи й досліджуючи наше життя, ми розуміємо, що завжди найбільших утисків та гонінь зазнає та людина, котра стоїть на стороні правди й справедливості. Надзвичайно важко у цьому світі відстоювати Божественну правду. І завжди такі люди, котрі схиляються до Божої правди й справедливості, є гонимі та переслідувані. Проте, як би важко їм не було, вони залишаються окрасою Христової Церкви та стають прикладом для кожного із нас.

Сьогодні ми бачимо найяскравіший приклад того, яку сторону потрібно займати у цьому нашому світі. І цей приклад подає нам Іван Хреститель. Він розумів, що грається із страшним вогнем. Він розумів, що у будь-яку мить він може поплатитися власним життям за те, що говорив правду. І говорив він її не будь-кому із впливових людей, а самому царю Ізраїльського народу – Іроду. І про подальшу долю Івана Хрестителя ми чули із сьогоднішнього Євангелія. Він закінчив своє земне життя мученицькою смертю.

Ця євангельська розповідь є надзвичайно повчальною для нас, християн, бо ми намагаємося йти услід Господа нашого Ісуса Христа. Беручи із Нього приклад, ми із вами повинні стояти завжди на стороні правди й справедливості. Не зважаючи на те, що нас будуть осміювати, не розуміти, переслідувати, ми маємо продовжувати іти за Христом. Якщо ж у нашому житті з’являться вагання, то ми не маємо сумніваючись, а маємо стати на Божу сторону, сторону добра й справедливості. Бо все ж таки настане та мить, коли Господь розсудить усіх нас, живим та мертвих, справедливих і несправедливих. І тоді, на тому Божому суді, ми побачимо якою є правда в Божих очах.

Дорогі у Христі брати та сестри, ця євангельська розповідь розкриває нам і сутність людської влади у світі. Бо влада – це вплив у суспільств. Бо влада –  це знаряддя, за допомогою якого можна здобувати великі матеріальні цінності. Бо влада – це інструмент, який веде до популярності. Тому вона є такою важливою для кожної людини. А людина ж у свою чергу дуже міцно тримається своєї влади, не усвідомлюючи, що саме Господь наділив її нею. Господь дав людині владу не просто так. Він прагне, щоби людина, користуючись владою, навчилася жити Його заповідями та установами.

Сьогоднішня євангельська розповідь показує нам, що Цар Ірод мав велику владу у своєму народі. Його можна назвати глибоко віруючою людиною. Він знав, як народ відноситься до пророка Івана Хрестителя. Він сам, як описує Євангеліє: «боявся Івана, знаючи, що він був чоловік справедливий і святий, і беріг його. Слухаючи його, він дуже непокоївся, однак слухав його охоче» (Мр. 6:19). Ірод знав про великий вплив серед народу Івана Хрестителя і боявся вчинити йому якусь кривду.

Проте стається щось жахливе. В ту мить, коли Ірод святкував своє день народження із впливовими друзями, дочка Іродіади своїм непристойним танцем звертає на себе царську увагу. І цар обіцяє їй: «хоч би й половину мого царства» (Мр. 6:23). І ось та молода дівчина, загубившись у цю мить, запитує поради у своєї матері: «Чого маю просити?» (Мр. 6:23). Звернімо увагу, що ця молода дівчина, можливо й розуміла, що неправильно робить, бо не можна просити смерті для іншої людини. Не задумуючись над порадою й проханням своєї матері, вона просить на блюді голову Івана Хрестителя.

Звичайно, що цар міг би й не виконати це прохання дочки Іродіади. Проте він дав своє слово, а це б похитнуло його авторитет перед гостями. Ось така вона – ціна правди й справедливості. Помирає великий серед народжених жінками у цьому світі. Помирає Предтеча й Хреститель Господа Ісуса Христа. Помирає великий пророк. Помирає і показує кожному із нас ту дорогу святості, правди й справедливості, якою ми маємо простувати до Небесного Царства.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *