Проповідь на свято Покрову Пресвятої Богородиці

Сьогодні наша Свята Церква згадує світлий празник Покрову Пресвятої Богородиці. Він свідчить нам про ту велику славу, котрою увінчана на небесах Пресвята Божа Матір. В цей день Вона з’явилася в небесній славі і люди, побачивши Її, раділи. Вона тримала в руках чудесний покров, щоби показати, як Вона оберігає всіх від зла та захищає всіх людей. В цьому празнику ми віднаходимо для себе подвійну радість: в Пресвятій Богородиці ми бачимо Ту, Котра за праведне та жертовне життя, отримала таку небесну славу; й Ту, Котра, перебуваючи на небесах, не перестає піклуватися про нас, захищаючи від небезпек та лих.

І Вона не перестає дивувати нас Своїм могутнім захистом, Своїми появами, тому і ми не повинні залишатися байдужими. Як же ми можемо принести радість Пресвятій Богородиці?

Пресвята Богородиця радіє, коли ми віримо в Її Сина, Ісуса Христа. Коли ми любимо Його так, як любила Вона, стоячи під хрестом. Коли ми виконуємо Христові заповіді, коли ми оминаємо гріхи, коли воюємо із пристрастями та спокусами, тоді ми показуємо любов до Ісуса та виявляємо шану Пресвятій Богоматері.

Якщо ми каємося в своїх гріхах, Вона радіє з ангелами та всіма небесними силами. Господь говорить: «на небі буде більша радість над одним грішником, що кається, ніж над дев’ятдесят дев’ятьма праведниками, що їм не треба покаяння» (Лк. 15:7).

Проте буває й так, що ми грішимо і зовсім не поспішаємо каятися. І ось тоді Пресвята Богородиця залишається покинутою та самотньою, від нас відходять ангели і ми залишаємося віч-на-віч зі своїми гріхами. Господь дивиться і на наші уста, котрі так часто говорять неправду, обмовляють, очорнюють, несуть розбрат в сім’ї, і на наші серця, переповнені пристрастями та спокусами. Коли Він прийде судити світ, то що застане на наших устах та в серці? Якщо вони будуть переповнені злобою та гріхами, то ми отримаємо заслужену нагороду: місце, де буде плач та скрегіт зубів. Якщо ж вони будуть чистими, наповнені милосердям та любов’ю, то Господь прийме нас в Своє вічне Царство, де всі святі перебувають.

Тому сьогодні, в празник Покрову Пресвятої Богородиці, поспішімо просити допомоги в Тої, Котра захистить нас Своїм могутнім омофором. Пресвята Богородиця не перестає з’являтися в небесній славі по цілому світі, захищаючи від зла всіх, хто прибігає до Неї зі сльозами, молитвою та вірою.

Вона приходить до нас, щоби відкрити духовні очі тим, котрі не вірують в Неї, щоби вони отримали вічне життя та Царство Небесне.

Вони приходить, щоби потішити та розрадити тих, котрі перебувають в бідах, щоби підтримати немічних, щоби витерти сльозу в засмучених, щоби підбадьорити тих, хто поспішає каятися, щоби вони не зійшли зі шляху покаяння, але вистояли та спаслися.

Вона приходить, щоби відвернути від загибелі багатьох людей, котрі відкуплені такою великою ціною: розп’яттям на хресті Її єдиного Сина, Ісуса.

Дорогі брати і сестри, постановімо собі в цей величний день віддати шану Тій, Котра перебуває завжди біля нас, заступаючись та благаючи Свого Сина про наше із вами прощення. Стараймося нарозумити грішника та укріпити його у вірі, щоби і він став спадкоємцем Христового Царства. Стараймося праведника хвалити, грішника виправляти, того, хто кається, підтримувати. Проте пам’ятаймо, що, як не може брудна вода вибілити заплямоване полотно, так і грішник не може очистити та підтримати іншого грішника, доки себе не очистить.

Господь застерігає кожного із нас такими словами: «Людино, вилікуй себе саму» (Лк. 4:23). Якщо ми бажаємо виправляти інших, то, перш за все, поспішімо виправити і самих себе, бо такий закон Христа.

І тоді за нас буде радіти Пресвята Богородиця, Котра завжди оберігає нас Своїм всемогутнім Покровом. Адже Вона відганяє від нас біди на хвороби, молиться за нас до Бога і любить нас, як добра мати, бажаючи щоби всі ми спаслися та увійшли в Царство Її Сина. Молімося до Пресвятої Богородиці, а Вона, неодмінно, допоможе нам. Амінь.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com