Проповідь на неділю Закхея

В часи Христа до митарів відносилися із зневагою, хоча їх і боялися. Особливо їх відкидали фарисеї, які гордилися своєю праведністю, а митарів прирівнювали до поган. Проте Господь Ісус Христос, який прийшов кликати «не праведних, а грішних» до покаяння (пор. Мт. 9:13) шукав душі, які приносили покаяння.

Сьогодні ми чули про Закхея. Він жив в місті Єрихон, коли ж довідався, що Господь проходить через це місто, захотів побачити Господа. Він був малим на зріст, тому виліз на дерево, щоб все ж таки подивитися на Ісуса. Господь відчув прагнення цього чоловіка і промовив до нього: «Закхею, злізай якнайшвидше, бо Мені потрібно бути в тебе в дома», – той, не вірячи почутим словам, зліз та прийняв Господа в своєму домі. Напевно, що люди, які бачили це все роздумували чому Господь вибрав дім цього негідного чоловіка, а не їхній власний дім.

Євангеліє не говорить нам подробиць життя Закхея. Говорить тільки, що він був «головою над митарями й був багатий» (Лк. 19:2). Якщо б ці події відбувались у наш час, то про цього чоловіка євангелист Лука написав би, що Закхей був керівником податкової інспекції. Митарі у єврейському суспільстві не користувались повагою, а що вже говорити про керівника митарів. Всі, хто вважав себе істинним ізраїльтянином, відчужувався від митарів, як від прокажених.

Ніхто в Єрихоні не любив Закхея, бо він не тільки оббирав народ, але так само оббирав тих митарів. Які працювали на нього. Де б не починалася розмова про гроші, вона завжди здатна заглушити голос чесності, поваги та людської гідності. Можна собі тільки уявити реакцію сусідів, друзів та навіть рідних, які спостерігали за тим, як дім Закхея все більше і більше  прикрашався, як в нього ставало все більше і більше слуг, які виконували його забаганки та розпорядження, як його одіж ставала все більш розкішною, а їжа – все більш вишуканішою. Всі вони знали та розуміли, що це за рахунок їхніх грошей та їхньої праці, що в цього митаря немає на них жодних прав, але всі розуміли, що не можуть нічого з цим зробити.

Цікавість була найкращою рисою у Закхея, бо саме завдяки їй він виліз на дерево, щоб побачити Господа, а Господь побачив його. Звичайно, що Закхей навіть і не сподівався, що Господь його помітить і навіть скаже, що хоче зайти до його дому.

Сам збирач податків привселюдно розмовляє з Ісусом та засвідчує своє дивовижне навернення. Тут покаяння – не просто переміна серця, воно включає в себе відшкодування завданої шкоди, виправлення помилок. Закхей не намагається продати все своє майно, проте він готовий віддати половину всього, чим володів та вчетверо відшкодувати завдані збитки.

Ісус несе спасіння тим, хто приймає Його як Господа, і тим, хто перемінює своє життя на краще. Кожен із нас, якщо хоче бути справжнім християнином має любити Христа Спасителя та завжди Його шукати. Шукати Його слово в Євангелії, Його дух у Церкві, Його присутність тут і сьогодні у Таїнствах.

Кожен із нас є подібним до Закхея, якщо не фізичним, тілесним зростом, то духовно. Бо всі ми малі духовно – ми всі ліниві до молитви та читання Слова Божого, якщо його і читаємо, то дрімаємо над сторінками Святого Письма; лінуємося йти до Церкви, бо в ній нам весь час щось там заважає.

Через свій малий зріст Закхей не міг побачити Спасителя, бо інші люди йому перешкоджали, але він зважується на дивовижний вчинок: для того, щоби побачити Ісуса він виліз на дерево, не зважаючи на свій малий зріст, він піднявся над юрбою.

Кожному із нам іноді слід наважитися на подібний вчинок. Бо іноді і в Церкві нам хтось заважає зосередитися, хтось відволікає нашу увагу, а ще хтось дошкуляє нам своїми розмовами. Люди приходять, щоби зустріти Бога, але зустріч не відбувається. Велика кількість народу бачила Спасителя, але тільки Закхей по-справжньому зустрівся із Христом. Він наважився на вчинок і, як наслідок, забрав Ісуса до свого дому. Подібно відбувається і сьогодні. Багато приходять подивитися на Бога, або попросити Його, але мало хто забирає Христа до свого дому.

 

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com