Проповідь на 26 Неділю по Зісланні Святого Духа

Притча про нерозумного багача

«Безумний! Цієї ж ночі душу твою заберуть у тебе, а те, що ти зібрав, кому воно буде?» (Лк. 12:20).

Смерть часто приходить до людини, як блискавка з ясного неба. Єдиний Бог, Творець неба та землі, знає тривалість людського життя. Людина може будувати плани, розраховувати, що буде завтра, яких життєвих гараздів вона досягне через рік, якого багатства доб’ється через десятки років – вона і не підозрює, що залишилося зовсім мало часу до тієї межі, за котрою втрачають значення всі цінності цього світу.

Така гірка доля очікувала і на безумного багача із сьогоднішньої євангельської притчі. Чого його названо безумним? Адже за нашими людськими мірками він діє, як доволі розумна та практична людина. Рік за роком він складає свої гроші, щоби згодом збільшити свої угіддя. І ось настав такий рік, коли всі його поля принесли скільки врожаю, що все воно не вміщалося в його комори. Побачивши такий достаток, багач вирішує пожити в своє задоволення, тому і звертається до своєї душі: «Душе моя! Маєш добра багато в запасі на багато років! Спочивай собі, їж, пий і веселися!» (Лк. 12:19). І в цей момент він чує Божий голос: «Безумний!» (Лк. 12:20)

Земна практичність та розсудливість багача обернулися безумством перед Всевидячим Богом. Пустими стали його мрії про роки ситості, веселості та задоволень, бо саме в цю ніч його душа мала розлучитися із тілом. Нічого, зовсім нічого, із своїх різноманітних запасів не міг взяти з собою багач в цей останній шлях. Він дуже добре приготувався до майбутнього ситого та веселого життя, проте аж ніяк не був готовим до смерті?

На жаль, окрім суєтної гонитви за наживою та пустих мрій про розваги, за душею у багато не було зовсім нічого. Душа, яка так глибоко загрузла в земному, безкрила та нездатна піднятися в Царство Небесне, тому стає легкою здобиччю бісів. Так безумний багач сам себе засудив на вічні муки.

Роками цей багач накопичував своє багатство. І ось, на кінець, стіни його комор тріщать, багатство назбиране, мета досягнута. Що далі? А навколо так багато знедолених: бідних, сиріт, немічних старців, котрих потрібно нагодувати, одягнути, пригріти. Так багато добра можна зробити людям, маючи такі величезні багатства. Тоді і смерть буде нестрашна, бо на крилах добрих справ душа полетить до Небесного Отця. Проте зовсім не про це думає безумний багач. Він думає тільки про себе, тільки собі одному він говорить: їж, пий, веселися!. Тому і приходить до нього так швидко смерть, котра стає єдиним його порятунком, щоби він і дальше ще більше не грішив.

Дорогі брати і сестри, наш Спаситель застерігає кожного із нас такими словами: «Отак воно з тим, хто збирає для себе, замість щоб багатіти в Бога» (Лк. 12:21). Не в амбарах та коморах, в сейфах та банкових рахунках повинні ми збирати багатства, але у своїй душі плекати золоті посіви любові до Бога та ближніх. Ми повинні готувати собі: «невичерпаний скарб на небі, де злодій приступу не має, ні міль не точить» (Лк. 12:33).

Такими марними та нікчемними стали прагнення безумного багача забезпечити собі спокійне та розкішне життя. Такими самим беззмістовними можуть стати і наші прагнення, коли смерть так несподівано прийде.

Ісус Христос наголошує: «Отець же ваш знає, що вам воно потрібне. Отож, шукайте його Царства, а це вам додасться» (Лк. 12:29-31).

Ми ж, маловіри, не слухаємо голосу Божого, ми і далі прагнемо надіятися на свої слабкі сили, турбуємося про земне та тимчасове, підраховуємо та вираховуємо, впадаємо від усього цього у відчай. А нам потрібно тільки зрозуміти, що, якщо Бог буде з нами, тоді буде в нас і їжа, і пиття, і дах над головою, і будь-яке випробування буде для нас не страшним.

Нехай приклад цього безумного багача стане для нас пересторогою від гонитви за земним багатством. Щоби кожен із нас турбувався про чистоту своєї душі та чинення добрих страв. А слова Господа Спасителя стануть для нас сенсом нашого життя: «Не бійсь, маленьке стадо, бо вашому Отцеві вподобалося дати вам Царство» (Лк. 12:32).

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com