Котра найбільша заповідь?

Проповідь на 15-ту неділю по Зісланні Святого Духа.

Хоча би раз в житті ми запитували себе: «Що нам зробити таке, щоб нам гарантувало, що ми сповнили те, що від нас хоче Господь?». Кожного із нас, рано чи пізно, турбувало питання: «Котра ж найбільша Заповідь, що найважливіше в Божому Законі для нас?».

Законник запитав Христа про найбільшу заповідь не тому, що хотів з’ясувати чи почути думку Ісуса, але тому, що фарисеї дивилися на Ісуса, як вчений-фізик дивиться на випускника школи. Ціле своє життя фарисеї вивчали Закон Мойсея. Тому фарисей хотів просто вступити в дискусію з Ісусом. Питання цього законника було сформульовано так, що будь-яка відповідь приводила до дискусії про Закон Мойсея, котрий нараховував 613 Заповідей. Варто було б Ісусу вибрати якусь одну, тоді б виникали запитання, чому вибрав Він саме оцю, а не якусь іншу.

Багато єврейських вчителів роздумували над тим, котра з отих 613 Заповідей є найбільшою, тобто головною. Ці Заповіді є частиною молитви, котру, як і тоді, так і зараз правовірні євреї повинні говорити кожного дня.

Чи дійсно люди виконували цю велику кількість оцих заповідей. Ісус дуже часто говорив про те, що під час молитви люди не повинні говорити тих слів, котрі не живуть у їхніх серцях та протирічать їхнім ділам. Завданням Христа було пояснити людям, що дотримання певних правил, встановлених Законом, повинно доповнятися відродженням їхніх сердець.

Ми із вами можемо із власного досвіду сказати, що миттєво не можливо перебудувати власне життя, не можливо миттєво перемінити власне серце. Як би ми не старалися в ньому ще дуже багато є темних закутків, до яких нам так тяжко добратися, щоби їх вичистити покаянням та молитвою та освітити сяйвом Божої любові. У світлі розповіді євангелиста Матея про смерть Христа за гріхи світу та про Його Воскресіння, Заповіді стають не тільки правилами поведінки, але і запрошенням до зміни світу, щоби завдяки любові з-посеред нас, християн, зникла всяка ненависть та гордість.

Своєю відповіддю на питання про найбільшу Заповідь, Христос ніби переступає через Закон як через юридичну норму. Він говорить, що кожна дія, кожен закон, кожне слово випливають із любові. Євангелист Матей пригадує нам слова пророка Осії: «Бо я бажаю милості, а не жертви; і знання Бога – над всепаленням» (Ос. 6:6). Нам слід Закон виконувати не просто формально, але із любові.

Сьогодні ми, християни, знаємо Божі Заповіді. Для нас не проблема придбати Святе Письмо, катехизм, молитвеник чи іншу релігійну книжку. Проте чи маємо ми правильне розуміння християнства? Чи дотримуємося ми Заповідей? Нерідко стається так, щ якісь людські традиції для нас стають важливішими за Євангеліє, Заповіді та Святі Таїнства. Багато людей вважають себе християнами, але при цьому практично не відвідують Церкву та не приступають до Святих Тайн. Багато людей вважає, що досить мати в своїй оселі освячену воду чи освячену лозу, але при цьому не відчувають потреби бути у цей день в Церкві; для когось важливим є посвятити Пасху на Великодні свята, але вони не відчувають обов’язку приступити до Сповіді та Святого Причастя. Для когось є важливим мати в домі якійсь чисто поганські обереги, а роль віри, молитви, покаяння, милосердя відкладаються на других план. Це все може свідчити тільки про брак нашої віри  та брак любові до Бога.

На питання про найосновнішу Заповідь Господь відповів: «Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю… Люби ближнього твого, як себе самого» (Мт. 22:37-39). Цими словами Господь нагадує нам із вами, що найосновнішою для нас, християн, є любов. Тому апостол Павло в посланні до Коринтян пише: «Тепер же зостаються: віра, надія, любов – цих троє; але найбільша з них – любов» (І Кор. 13:13).

Як бачимо у вічності віра та надія будуть лишніми, а залишиться тільки любов. Тому нам слід подбати про цю чесноту. Пам’ятаймо, що якою сьогодні є наша любов до Бога, такою буде наша радість на небі.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com