Хто такий Мойсей?

MoiseiПравдоподібно він був освіченою людиною, в єгипетському суспільстві він добився певного становища. Швидше за все, він не був єгиптянином, а в перших главах книги Виходу ми бачимо, що він став вбивцею. Він побачив як єгиптянин бив одного із рабів, він убив кривдника і закопав у піску, а коли це виявилося Мойсей змушений був утікати. Через кілька років після цього, він пережив щось таке, щоб ми б назвали особистим досвідом. Він відчув покликання повернутися в Єгипет та вивести з неволі та рабства людей.

В історії Мойсея ми можемо побачити мотив, котрий ми часто знаходимо в Писанні. Господь заставляє людину слухати Його і використовує людину, щоб вести Свій народ шляхом віри. Проте виявляється, що Мойсей поганий оратор, він заїкається і боїться, що люди будуть над ним насміхатися. Зазвичай, Своїми знаряддями Господь обирає непідходящих особистостей. Він обирає малих людей, звичайних і іноді буває так, що вони не мають навіть чим похвалитися: “Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих, і безсильне світу Бог вибрав, щоб засоромити сильних, – і незначне світу та погорджене Бог вибрав, і те, чого не було, щоб знівечити те, що було” (І Кор. 1,27-28). Вибрані Господом люди точно знають, що все, що вони чинять не є їхньою заслугою, але це Господь творить все через них.

На початку нам показано Мойсея як біженця із проблемами мови. Бог вибирає Мойсея, а досвід пізнання Бога зображений в розповіді про неопалиму купину, про кущ, який горів і не згоряв. Відкриваючи Себе, Бог дає Мойсею завдання: “Іди ж, оце пошлю тебе до фараона, щоб вивів ти народ мій, синів Ізраїлю, з Єгипту” (Вих. 3,10).

Мойсей намагається відхилитися від цього завдання і питає Бога, як йому виконати таке непросте завдання. Господь відповідає: “Я буду з тобою” (Вих. 3,12). Він не розповідає Мойсею як це станеться, Він не дає йому жодних вказівок, Він не подає плану дій.

В Писанні так відбувається дуже часто. Бог просто говорить: “Я буду з тобою” (Вих. 3,12). Сила Мойсея – в присутності Бога, а вказівки надходять в міру того, як він іде шляхом віри. Це підтверджується ще раз, коли євреї будуть проходить через пустиню, і це залишиться моделлю для сучасної віруючої людини. Є певна направленість в сторону ризику та дії.

Мойсей іде на ризик. Все, що йому дає Господь – це обіцянка. Людина віри – це та, яка очікує на виконання обіцяного і для такої людини історія стає часом між обіцянкою та її виконанням. Така людина залежить  від цієї обіцянки, слухає та чекає, надіється, довіряє та діє. Це шлях, якого не може пізнати світ, але саме про цей шлях сказав Ісус: “Тісні ті двері й вузька та дорога, що веде до життя, і мало таких, що її знаходять” (Мт. 7,14). Саме це і є шляхом віри.

На основі цієї обіцянки Мойсей промовляє до народу, що вони будуть вільними, але з якої рації вони повинні йому повірити? Як цей чоловік може вивести їх із рабства до свободи? Він взиває до них, молиться разом із ними і, на кінець, йому вдається переконати народ: “І повірили люди; і почувши, що Господь навідався до синів Ізраїлю та що зглянувся на їхнє бідування, вони, поклоняючись, припали лицем до землі” (Вих. 4,31).

В цьому епізоді ми бачимо класичну відповідь на Благу Звістку. Почувши перший раз про Божу любов, ми – не віримо, потім, коли повіримо, то нам здається, що всі проблеми вирішені. Коли ми приймаємо Божий задум, то в нас піднімається хвиля сили, нам здається, що ніщо не може встати на нашому шляху, і ніхто на ніщо не зможе зупинити нас.

За книгою Річарда Рора та Джозефа Мартоса “Великі теми Писання” 

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com