Різдво Івана Хрестителя

Про Івана Предтечу Господь говорив, що він є найбільшим з числа народжених від жінок. Від його постаті захоплює дух, бо в ньому ми бачимо людину, котра змогла бути відданою Богові аж до кінця цілим своїм життям.

Євангелист Лука Євангеліє починає з розповіді про Єлисавету, Захарію та народження Івана Хрестителя. Коли ми слухаємо чи читаємо ці перші рядки Євангелія, то це займає у нас кілька коротких хвилин. Насправді, для Захарії та Єлизавети це час в ціле життя, протягом котрого Єлисавета та Захарій очікували на народження дитяти. Це час, протягом якого вони терпіли від насмішок оточуючих, адже вони жили в такому суспільстві, де бездітність вважалася за ганьбу. В цій історії, про яку говорить нам Лука, ми бачимо людські емоції, сподівання та зневіру. Проте так само ми бачимо тут і вірність Божим обітницям.

Маючи перед очима ці рядки, в нашій пам’яті виникають розповіді про інші стародавні подібні історії: Авраама та Сару, в котрих також на старість народився син, Рахиль, котра після певного часу неплідності народила Якову двох синів, народження Самсона та Самуїла. Цим Лука показує нам, що його історія не є чимось новим та дивним, але вона займає своє місце в давніх задумах Бога. А дитя, котре народиться, і котре назвуть Іваном, відіграє ключову роль у сповненні Божих обітниць.

Захарія та Єлизавета нічого такого не очікували, вони були благочестивими людьми, котрі жили звичайним життям. Вони були праведними в очах Божих, зберігали Закон та вірність Богові. Вони проживали в гірській місцевості Юдеї, а Захарій повинен був приходити в Єрусалим, коли наступала його черга звершувати приписану йому службу в Храму. На цей раз йому випадає жереб увійти у внутрішній двір Єрусалимської Святині, котрий був закритий від очей простих вірних, щоби принести там кадильну жертву.

Лука не робить із Захарія великого героя віри, щоби прикрасити свою розповідь. Подібно до деяких старозавітних вождів, Захарій у відповідь на слова Ангела, намагається схопитися за найменшу соломинку. Йому потрібен знак, щось таке, що допоможе йому повірити. І він його отримує, але в цьому знаку присутній певний елемент покарання. Ми бачимо, що за сумнів Захарії в словах Ангела, він стає німим.

Ця вся історія нагадує нам, що Бог постійно діє у світі через звичайних людей, котрі виконують звичні справи. В своєму невірстві вони готові до всього, що задумують для них Бог.

Для кожного із нас історія Різдва Івана Хрестителя – це велика розрада та втіха. Дуже часто в своєму житті ми проявляємо нетерплячість та маловір’я. нам хочеться, щоб, як тільки ми прийшли до Храму, Бог відразу дав нам зцілення від хвороби, відігнав від нас всі випробування, щоби нам сталося згідно з нашого бажання, якщо не  в той день, в який ми молимося, то хоча б у наступний. Бог натомість провадить нас через довгі та складні уроки життя до того моменту, коли в одну мить Він не просто виконає наші побажання, обдарує нас тим, чого ми не могли собі навіть уявити і чого ми навіть і не чекали.

Богові найперше йдеться про наше спасіння, а воно здійснюється непомітно для нас, так як вони сталося із праведним Захарієм. Ми молимося про власне спасіння, про спасіння наших близьких, кожен із нас на молитві має якесь своє прохання. В нашому житті трапляються різні випадки: і радісні, і сумні. Дивлячись на це все, ми можемо разом із праведним Захарієм відчути подив: «А хіба я про це молився, хіба я цього чекав, хіба я цього просив?».

Хвороби, розчарування, втрата друзів та багато іншого супроводжують наші дні. Ми не здатні до кінця зрозуміти, чому це все відбувається разом із нами. Проте в нашому життя наступить такий момент, коли теперішнє стане минулим. І тоді ми, згадавши всі ті труднощі, зможемо відчути і плоди від них.

Історія про народження Івана Хрестителя – це не просто історія про нерозуміння та слабодушність Захарія. Це і не розповідь про радість Захарія та Єлизавети від народження первенця, але це історія про сповнення Божих обітниць. Однак тут не забуті ані надії, ані потреби, ані уповання простих людей, тому що Бог Ізраїлю – це Бог щедрий, Бог, Який виходить назустріч людині. У виконанні Своїх задумів Він не забуває і про потреби простих людей.

Історія народження Івана Хрестителя – це історія про Бога, про світ, про кожну звичайну людину, котра будь-коли жила в цьому світі.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *