Покров Богородиці

«Радуйся, Радосте наша, покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором», – такими піднесеними словами сьогодні ми взиваємо до Пресвятої Богородиці. Бо цей день присвячений Їй, а ми не перестаємо просити Її про допомогу, захист, опіку.

Покров Пресвятої Богородиці – празник захисту Божою Матір’ю нас із вами від різноманітного зла та спокус. Ми так потребуємо Її захисту, бо навколо нас так багато зла та гріхів, спокуси оточують нас з усіх сторін. Ми – християни, покликані жити свято, світло та чисто, згідно Божих Заповідей. Проте ми постійно спотикаємося, постійно піддаємося спокусам ворога людського роду і замість добрих справ чинимо злі. Наша душа така слабка та немічна перед спокусами. Ми легко впадаємо у гнів, легко піддаємося на те, щоби говорити неправду, легко потрапляємо у пусті плітки, не можемо встояти перед розпущеністю цього світу. І живемо так, ніби ми й не християни, а люди, не знаючі Бога та Його Святих Заповідей.

Наша душа потребує захисту від стріл ворожих, захисту від спокус. Від нас самих, ввід нашої злої волі, котра так часто спонукає нас до гріха. І ось, сьогоднішній празник – це день особливого звернення до Матері Божої за допомогою та захистом. Адже він встановлений, як пам’ять того, як Богородиця захистила жителів міста Константинополь, в ІХ столітті. Тоді до його стін підійшли полки поган. Як не дивно, серед них були й наші предки, слов’яни, котрі ще не були просвічені Святим Хрещенням. Не маючи сили протидіяти цим ворогам, не знаючи як від них захиститися, християни поклали всю свою надію на Божу Матір. Вони зібралися у храмі Влахернськім, щиро благаючи Марію, захистити їх.

Під час молитви один святий чоловік, блаженний Андрій, побачив дивне видіння: святі, Ангели та Архангели поспішали до престолу Спасителя, щоб піднести Йому свої молитви. І серед усіх їх він побачив Матір Божу, Котра також прийшла на молитву, благаючи Свого Сина допомогти людям. І тоді Господь благословив Її. І Вона, знявши з голови покривало, покрила усіх людей.

І сталося ще одно чудо: полчища поган були відкинені від стін міста невидимою силою. І так це запам’ятали й наші предки, слов’яни, котрі прийняли Святе Хрещення та стали почитати цей празник.

Ми ж, християни, повинні твердо вірити, що нами завжди опікується Божа Матір, що Її святий покров простягнутий над нашими головами. Тільки нам потрібно не відвертатися від нього, бо ми так потребуємо Її духовної допомоги та захисту. Просімо Її, щоби Вона захистила усіх нас від спокус, зла та бід, закликаючи: «Радуйся, Радосте наша, покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором».

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *