Отці Першого Вселенського Собору

1_Vs_SoborСьогодні згадуємо Отців Церкви, які зібралися на Першому Вселенському Соборі. Цей Собор відбувся 325 року, а це майже 17 століття тому назад. Проте він і для нас, людей, які живемо в  ХХІ столітті також дуже важливий, тому що він відстояв основну істину нашої віри.

Як тоді, так і тепер, людський розум намагається проникнути в ті таємниці, які неспроможний пояснити, бо одним розумом їх неможливо осягнути. І через це людська мудрість породжує помилкові судження та вчення.

Коли над Церквою нависла небезпека через помилкове вчення Арія, який навчав, що Ісус Христос не є істинним Богом. Ця його наука підривала віру християн. Для того, щоби зупинити це небезпечне вчення Арія, Отці І Вселенського Собору дали правильне пояснення Євангелія та виклали правду про Ісуса Христа у Символі Віри, який ми і сьогодні промовляємо. Завдяки Отцям Собору ми знаємо і віримо, що незбагненний Бог став людиною, прийняв на Себе все, що притаманне людській особі, а, одночасно, освятив та очистив з бруду гріха нашу людську природу.

У Євангелії цієї  неділі Ісус Христос багато говорить  про Свою єдність з Отцем Небесним, про єдність Його учнів з Ним. «З того усі спізнають, що мої ви учні, коли любов взаємну будете мати» (Ів. 13,35).
Христос прийшов на землю, щоби спасти та з’єднати всіх людей з Богом ціною власного життя; крові, пролитої на хресті; смерті та воскресіння. Він прагне відновити первісну єдність, яка існувала між Богом та людиною в раю, яка була зруйнована внаслідок первородного гріха. Після Свого вознесіння Ісус спасає та єднає людей з Отцем Небесним через Церкву.

В Старому Завіті можемо побачити пророцький натяк на Отців Першого Вселенського Собору. У 14 розділі, книга Буття сповіщає, що іноземні царі взяли у полон брата Авраама – Лота. Тоді Авраам озброїв усіх своїх слуг, що були народжені у його домі. Так про це описує книга Буття: «Як же Аврам почув, що його братанича взято в полон, озброїв своїх вправних слуг, що народилися в його домі, числом триста вісімнадцять, і погнався за тими аж до Дану» (Бут. 14,14).

Зрештою, Авраам переміг та звільнив Лота. Подібно до того, як чужинці взяли в полон брата Авраама, так єретик Арій полонив душі християн викривленим вченням віри. Якщо Авраам мав 318 воїнів, з якими відновив справедливість, то Перший Вселенський Собор зібрав 318 Отців, щоби відновити істину. Люди Авраама належали до його дому. Подібно до цього, Святі Отці належали до Дому Божого та, озброївшись знанням істини, перемогли Арія. Таким чином старозавітна історія перегукується з історією Христової Церкви.

Христос назвав ціну питання, що розглядалося на І Вселенському Соборі: «А вічне життя у тому, щоб вони спізнали тебе, єдиного, істинного Бога, і тобою посланого – Ісуса Христа» (Ів. 17,3). Що вічне життя та спасіння людей залежить від знання Єдиного істинного Бога.

Це знання – не просто якась теорія, але духовна та дієва складова людського життя. Воно – не просто інформація про Бога, в яку можемо вірити, або не вірити. Це знання – це життя Церкви. Ми пізнаємо Бога, не читаючи про Нього, а, живучи в єдності з Ним. Знання про Бога не тільки слова, доктрини, догми, але це, говорячи сучасною мовою, стиль нашого життя або й саме життя.

Всі ми прагнемо бути слугами Христа, але не хочемо нічого для цього зробити. Забуваємо, що наш світ, світ без Бога – жорстокий та немилосердний. Просімо Господа, щоби Святі Отці стали дороговказами в нашому житті, щоби допомагали нам утвердитися у правдивій вірі. Навіть, якщо ми і бачимо незгоду поміж християн, тоді маємо звертатися до Святих Отців, щоби вони підтримали нас у молитві, зберегли єдність та любов поміж нами.

 Амінь.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *