Маловіре; чого засумнівався?

Isys_vodaУ Євангельському читанні 9-ої неділі після Зічслання Святого духа розповідається про ходження Христом по воді. Для нас повчальним в цьому уривку є те, що апостол Петро до тих пір, поки бачив перед собою постать Ісуса Христа, ступав по воді як по сухому, а як тільки засумнівався – почав тонути.

Слід відмітити, що ця частина храму, в якій перебуваємо називається «неф», від латинського «navis», що означає корабель. Можемо сказати, що ми з вами знаходимося теж на кораблі, який не просто стоїть десь біля берега, але мандрує життєвим бурхливим морем, щоб дістатися порту призначення.

Життя християнина дуже часто нагадує собою похід в гори, де нерідко приходиться то підніматися вверх, то опускатися вниз. Подібно щось і в нашому житті: моменти радості та духовного піднесення чергуються з хвилями прохолоди смутку, пригнічення та розчарування. Подібно як апостоли боролися з розбурханим морем, так нам приходиться боротися з думками, з дрібними суперечками з рідними, конфліктами, хворобами. Бог допускає такі випробування, щоби вони послужили для нас зміцненням.

Коли людина обирає християнське життя, то вона свідомо приймає на себе певні правила: не вбивай, не кради, не чини перелюбу, не побажай того, що належить ближньому… Проте найчастіше в Святому Письмі згадується одна Заповідь. Це не боротьба з гординею, хоча гордість є коренем будь-якого гріха, це не праведність і не чистота подружніх стосунків. Найчастіше в Біблії Бог говорить людям: «Не бійтеся!». Дослідники Біблії говорять, що ця фраза вжита в Святому Письмі 366 раз – це один раз на кожен день.

Хоча можемо сказати, що страх не є найтяжчим гріхом. але Бог все ж таки найчастіше говорить людям: «не бійтеся!». Справа в тому, що саме через страх людина втрачає віру. Пригадаймо собі: через страх ізраїльтяни почали нарікати на Бога в пустелі, через страх посланці-розвідники, які пішли на Обітованну Землю говорили, що її неможливо завоювати. Саме через страх апостол Петро зрікся Христа, а жителі Єрусалиму кричали: «Розіпни Його!». Страх паралізує людину і тому не дивно, що Господь закликає нас із вами не боятися, а всю свою надію покладати на Господа.

Як бачимо сьогоднішнє Євангелія говорить нам, що апостол Петро ішов по воді до тих пір, поки покладав свою надію на Ісуса, а як тільки задивився на хвилі, відволікся на сильний вітер, одним словом відвернув свою увагу від Христа, то почав тонути. Але як тільки з надією звернувся до Ісуса і почав кликати: «господи, рятуй мене», – був врятований з води. «Ісус же притьмом простягнув руку, вхопив його і мовив до нього: «Маловіре; чого засумнівався?» (Мт. 14:31). Як бачимо, Ісус не тільки врятував тіло Петра, але також його душу від загибелі в хвилях зневіри та безнадійності.

Група вчених, вивчаючи поведінку тварин, провела цікавий експеримент. Вкинули щурів до баку з водою, поверхня цього баку була такою, що не давала можливості тваринам вибратися та відпочити. В середньому щурі протрималися 17 хвилин перед тим як потонути. Пізніше вчені повторили експеримент, але цього разу врятували тварин за мить до смерті. Їх висушили, нагодували, дали кілька днів відпочити. Потім експеримент повторили, але  на цей раз тварини протрималися не 17 хвилин, а 36 годин. Цей феномен вчені пояснили тим, що у щурів з’явилася надія. Вони вірили, що, можливо, їх знову врятують, бо вони вже мали подібний досвід.

Власне, християнин від атеїста відрізняється тим, що має надію. Кожне випробування відкриває перед нами, що наші сили та можливості є обмеженими. І тільки надія на Бога може вказати вихід із ситуації. Тільки надія може все розставити на свої місця та може віднайти сенс життя. Надія на Христа, звичайно, що не звільнить нас від спокус та випробувань, але вона може захистити нас від їх наслідків, дасть силу перемогти спокуси.

Приклад апостола Петра показує нам із вами, що у вирішенні наших справ слід покладати надію на Бога. хай наша надія на Господа Бога допомагає нам мужньо та мудро вести духовну боротьбу, спокійно переживати всі випробування нашого життя та наблизить нас до Бога. Амінь.

 

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *