Різдвяне послання Митрополита Володимира

«І вона породила свого сина первородного,

сповила його та поклала в ясла,

бо не було їм місця в заїзді» (Лк. 2, 7)

Преосвященним Владикам, всечесним та всесвітлішим отцям,

преподобним монахам та монахиням, возлюбленим братам і сестрам у Христі

Івано-Франківської Митрополії УГКЦ!

Христос Рождається! Славіте Його!

Дорогі в Христі! Прийшов час, коли ми з подякою та радістю святкуємо Різдво Христове. Ця подія Воплочення Слова Божого об’являє нам нову, незбагненну звістку не лише про Бога, але й про людину та про все створіння.

Христос приходить до ясел, щоб людина могла Його знайти. Зійшовши з висот, Бог стає для нас дуже близьким. Приходить, щоб дати нам надію, повернути первинну красу нашої душі, опоганену гріхом, та навчити нас любові. Приходить, щоб усі ми, навіть ті, які втратили віру в себе, зрозуміли, що Бог вірить у нас та чекає на нас.

Сьогодні, як ніколи, потрібно наслідувати тих мудреців зі Сходу, що прийшли до Ясел. Вони не стояли осторонь, а прийшли до Бога, стали навколішки перед новонародженим Дитятком, відкинули свої плани та, щоб не зашкодити Божому плану, повертаються додому іншою дорогою: «Увійшли до хати й побачили дитятко з Марією, матір’ю його, і, впавши ниць, поклонились йому; потім відкрили свої скарби й піднесли йому дари: золото, ладан і миро. І, попереджені вві сні, до Ірода не завертати, пустились іншою дорогою у свій край» (Мт. 2, 11-12).

Берімо собі за приклад їхню переміну серця після зустрічі з Христом. Мудреці не чекають чогось від Ісуса, а самі приходять до Нього з подарунками, що є виявом їхньої любові до Спасителя.

На Різдво заносимо молитви до Пресвятої Родини: Ісуса, Марії та Йосифа. Вони допоможуть нам по-новому відкрити покликання кожного зокрема та в наших родин. Ми маємо іти за прикладом Пресвятої Родини, зробивши місце для Господа у наших серцях, особливо серед наших життєвих труднощів і випробувань.

Бог приходить на землю, народившись у родині з Назарету, та проходить шляхом родинного життя, яке не відрізнялося від життя звичайної сім’ї, де кожен виконував свої обов’язки і працю, перебуваючи у спілкуванні, молитві, читанні Святого Писання та слуханні Слова Божого.

Різдвяний час є гарною нагодою подякувати Богові за наші сім’ї та родини, наших батьків і дітей. Бо саме родина, яка іде за Божим задумом, є образом християнської любові, де всі щасливі й потрібні одне одному. Такі родини приносять рясні духовні плоди та виявляють свідоцтво любові, яке доручив нам Господь.

Тому осяяні Словом, що Воплотилося, станьмо близькими до забутих, терпеливими до нестерпних, уважними для відкинутих, чутливими для безпомічних.

Єднаємось у молитві за наших воїнів, які вже котрий рік роблять усе, щоб настав мир в Україні, молимось за їхні родини, батьків, матерів, дружин, дітей.

Пам’ятаймо про медиків, які, наражаючись на небезпеку, турбуються про наше здоров’я в час пандемії.

Нехай слова молитви торкнуться катехитів, волонтерів та людей доброї волі.

Молімося за літніх людей, молодь, нашу владу, полонених, заробітчан та усіх потребуючих.

Нехай Різдво Господа нашого Ісуса Христа не обмежується тільки гарно прибраною ялинкою, але відкриймо наші серця та з Різдвяною колядою і Вертепами прославляймо Господа.

Просімо, щоб Ісус Христос наповнив наші серця миром, добром, милосердям, розумінням, терпеливістю і вдячністю, та дякуймо за всі Його ласки для нас.

Нехай Благословення Боже перебуває з Україною і нашим християнським, боголюбивим народом, подаючи нам мир, злагоду і єдність.

Благодать новонародженого Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами на віки вічні. Амінь.

Христос Рождається! Славіте Його!

† ВОЛОДИМИР Війтишин,

Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ.

Дано у престольному граді Івано-Франківську

при архікатедральному і митрополичому Соборі Воскресіння Христового

2 січня 2022 року Божого, в неділю перед Різдвом Христовим; в день Передсвяття Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа; св. свщмч. Ігнатія Богоносця

Джерело: веб-ресурс Івано-Франківської архиєпархії

Зображення ілюстративне Pixabay

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *