Пасхальне послання Владики Василя Івасюка

Пасхальне Послання

всесвітлішим, всечеснішим і преподобним ченцям та черницям,

дорогим у Христі мирянам Коломийської єпархії

Української Греко-Католицької Церкви

 

Христос воскрес!

Дорогі у Христі брати і сестри!

«Мир вам!» (Ів. 19:21).

Цьогорічне Христове Воскресіння ми зустрічаємо в умовах широкомасштабної війни, зі смутком, сльозами, страхом та болем, бо навколо панує смерть та розруха, а замість радісних пісень лунають гучні сирени, сповіщаючи про небезпеку.

У тривозі минув і Великий піст. Зі своєї Голгофи, зранена, пошматована, принижена й знекровлена наша багатостраждальна Україна, наближається до світлого Христового Воскресіння. Українці – це народ, який плекає любов та прощення, милосердя та співчуття, підносить свої молитви до Отця Небесного, прохаючи про перемогу й довгоочікуваний мир. Він добре пам’ятає слова св. пророка Давида, що не треба надіятися на синів людських, бо в них немає ані правди, ані спасіння, ані розради. Народ України – це Божі діти, котрі прославляють Воскреслого Христа й вітають один одного щирими й піднесеними словами: «Христос Воскрес!».

Христове Воскресіння приносить у грішний та зранений світ нове життя; зло переможене і кайдани диявола розірвані. Прихід Воскреслого Ісуса утверджує переляканих учнів, додаючи їм відвагу, мужність та віру проповідувати Христову науку.

Навіть після свого Воскресіння Христос не перестає турбуватись їхньою долею. Так несподівано Він приходить до них через замкнені двері. Й не дивно, що двері були замкнені, адже усі вони «боялись юдеїв» (Ів.20:19). Він приходить і звертається до Своїх учнів: «Мир вам!» (Ів.19:21). Спаситель приходить і скріплює їх благодаттю Святого Духа, щоб вони могли сміливо проповідувати і допомагати багатьом людям вірою досягти благочестивого миру.

А вартість цього миру є такою великою: пробиті цвяхами руки і ноги, сліди колючок від тернового вінця на голові, пробитий бік широким римським списом, нерозуміння, ненависть, жорстокість людських сердець.

Сьогодні Україна йде своєю голгофською дорогою, облита кров’ю й пошматована снарядами, з вбитими воїнами та зі зґвалтованими жінками, з дітьми, котрі втратили батьків й стали сиротами, та хворими людьми старшого віку. Наш народ з кровоточивими ранами Маріуполя та Бучі, Харкова й Херсона, волає до світу, прохаючи про допомогу для своєї Батьківщини – України, бо хоче жити мирним та щасливим життям. Хоче жити й волати не про допомогу, а голосити усім Христові слова: «Мир вам!» (Ів. 19:21).

Євангелист Іван пояснює: «Ми знаємо, що ми від Бога, і що весь світ лежить у лихому» (І Ів. 5:19). Так було за св. Івана Предтечі, а сьогодні це ще більше ясно можна бачити через зростання особистого насильства, тероризму, війн і зіпсуття.

Ми живемо в «тяжкі часи» (ІІ Тим. 3:1). Вершники з книги Одкровення вже їдуть по нашій Україні і ми бачимо їх у війні, голоді і смертях від хворіб (пор.Од. 6:3-8). Люди страждають і бажають миру, «миру Божого, що вищий від усякого розуму» (Фил. 4:6-7). Бо слово «мир» – це відсутність війни, це щастя та спокій, це радість та процвітання.

І цей мир приносить зі собою Воскресіння Христове. Воскреслий Христос дарує розп’ятій Україні надію, що зло буде переможене, що демонічні сили будуть знищені, що розпочнеться нове життя згідно з Євангелієм.

І, якими б жахливими не були трагедії воєн у цьому світі, якими б масштабними не були страждання та насильство, ненависть та жадібність, ми не повинні зупинятися, а маємо вставати й продовжувати проголошувати Добру новину, яка дарує нам надію й повертає наші очі до Воскреслого Христа.

Вітаю духовенство, вірних, молодь і воїнів української армії з цим великим святом – Христовим Воскресіння! Слова «з нами Бог» вселяють надію на воскресіння кожного українця й України! Терпіння, витримки, розважливості усім вам!

Усіх зі святом перемоги життя над смертю, світла над темрявою та добра над злом. Нехай ніщо більше не затьмарить ваші серця. Нехай буде радість і щастя в душі кожного від перемоги над злом!

Здоров’я, благополуччя здійснення всіх ваших сокровенних побажань!
Христос Воскрес – Воскресне й Україна!

Благодать воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа нехай будуть з усіма вами! «Мир вам!» (Ів.19:21).

Христос воскрес! Воістину воскрес!

† ВАСИЛІЙ

Дано в Коломиї,

при Катедральному соборі Преображення Христового,

у день Входу Господнього в Єрусалим 17 квітня 2022 року Божого.

Зображення ілюстративне – www.freepik.com

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *